Studies Finished. Next Stop – London

After an incredibly long and hard-fought year, I am pleased to say I got through my Diploma of Interior Design. I don’t think I’ve worked so hard for a long time, and there were many frustrating moments (gluing balustrading to a 3D model springs to mind), but I know I made the right decision to go back to study.

My two final submissions for college were a commercial office fit out space and a Melbourne CBD cafe refurbishment. I thought I would share my work, so here is a short summary.

Commercial Office Fit-Out

The Brief

Recently-purchased, saw-tooth roofed warehouse in Fitzroy, Melbourne. The client, Antennae are a rapidly expanding advertising agency specialising in the design industry. To match the innovative, young and switched-on culture of the company, the client required an impressive, contemporary and stylish office fit out for its steadily-expanding team.

The existing space is completely gutted, therefore a total design package was required with key rooms such as Reception, Conference Room, Executive Director & Creative Director Offices, Viewing Room and Freelance employees area.

Design Intent: Suspended Container

Suspended Containment uses stacked and ceiling suspended used shipping containers to form the skeleton of each of the required offices spaces.

Mixing industrial materials such as polished concrete and steel with natural and warm finishes such as timber flooring and foliage such as the impressive Schiavello Green Wall, the office space will be airy, light and stimulating for the client.

The design takes advantage of the height of the warehouse by creating more floorspace with a mezzanine level.

These stacked containers within a warehouse space was a source of inspiration.

These stacked containers within a warehouse space was a source of inspiration.

Proposed Floor Plan - Ground

Proposed Floor Plan – Ground

Proposed Floor Plan - Mezzanine

Proposed Floor Plan – Mezzanine

Section - Reception, Mezzanine & Creative Director's Office

Section – Reception, Mezzanine & Creative Director’s Office

Reception

Reception

Viewing Room

Viewing Room

Executive Director's Office

Executive Director’s Office

Creative Director's Office

Creative Director’s Office

Photocopy & Storage Area

Photocopy & Storage Area

Freelance Mezzanine Area

Freelance Mezzanine Area

Kitchen

Kitchen

Cafe Refurbishment

The Brief

Heritage-listed, blue stone café located at the Spencer St end of Little Collins St, Melbourne.

The space is limited but has character, is light and airy with a high-pitched roof, beams and trusses.Hudson & Co sell breakfast and lunch made on premises each weekday, as well as coffee, predominantly to office workers in the area as well as organic pre-packaged food and other goods.

The client wanted to create an organic, industrial feel and was clear that the design must be attractive to passers-by to encourage them inside. Key requirements were to increase storage space, increase kitchen floorspace whilst keeping a dining/kitchen space balance, create a fully-functioning commercial kitchen which satisfied all council and other requirements, and to create a space to showcase the pre-packaged goods.

The café shares a walkway with an adjacent business, therefore communal issues were considered.

Included are a number of hand-rendered perspectives, elevations and sections as well as some developmental, concept work.

Design Intent: Gourmet Europe

Enhancing the rich blue stone façade, and the age of the building, a European deli-style is expected to work well, especially considering Melbourne’s multi-cultural heritage and thirst for good design.

The look mixes traditional materials — i.e. marble bench tops, mosaic and decorative tiles — with more industrial finished such as polished concrete walkways, stainless steel countertops and industrial light fittings, satisfying the desire for an ‘industrial’ feel. Repetition of form will feature, with repeated vertical wall panelling, the Chiara concrete tile and shelving with Antipodes Water.

The outcome will be relaxed but grown up and polished, simple but with attention to detail paid.

I decided to hand render these images, and used a mix of watercolour and Photoshop.

Proposed Floor Plan

Entrance Vignette

Bathroom

Dining

Dining Perspective

Dining Perspective

Dining Overlooking Little Collins

Dining Overlooking Little Collins

Chiara Tile

Chiara Tile used for some of the pod table splashbacks, and also inset into the bar and kitchen counter facades. I am in love with this tile from De Fazio Tiles in Melbourne.

I hope you like them. For those of you who are more interested you can check out my full folio here http://katiesargent.foliohd.com/

So, this all means that now I must find a job! Having moved to London this week I am on the hunt, and a hunt I suspect it will be.

Wish me luck.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s